Polyteknikkojen Ilmailukerho ry

Polyteknikkojen Ilmailukerho ry, PIK, on Teknillisen Korkeakoulun opiskelijoiden ilmailukerho. PIK on perustettu vuonna 1931, jäseniä on nykyään yli 500. PIK:ssä harrastetaan moottori- ja purjelentoa, lentokoulutusta, lentokoneiden huoltoa ja muuta ilmailullista toimintaa.

Moottorilentoa

Moottorilentoa harrastetaan Malmin historiallisella lentoasemalla. Kentältä löytyy kerhon 2-paikkainen koulukone Cessna 152 ja matkailuun sopiva 4-paikkainen Piper Archer II. Purjekoneiden hinauskäyttöön tarkoitettu 2-paikkainen PIK-23 Suhinu viettää kesät Räyskälässä, mutta on syksyllä ja keväällä kerholaisten lenneltävänä Malmilla.

Purjelentoa

Räyskälän lentokeskuksessa pitävät majaa PIKiläiset purjelentäjät ja purjelentokoneet. Kaksipaikkaiset koulukoneet Acro ja DG ovat jatkuvasti koulutuskäytössä, mitä nyt välillä joku käy lennättämässä kavereitaan. Yksipaikkaisilla koneilla lennetään harjoituslentoja kentän lähistöllä, kokeneemmat pilotit tekevät matkalentoja ympäri Etelä-Suomea. Kerhon koneilla on myös osallistuttu purjelentokilpailuihin.
Räyskälässä vietetään kesäisin jatkuvaa lentoleiriä. Kerhokämpällä voivat majoittua ne, joilla ei vielä ole omaa asuntovaunua. Rantasaunalla saunotaan joka ilta ja PIK-nuotiolle kokoonnutaan grillailemaan ja turisemaan lentopäivän tapahtumista.

Lentokoulutusta

PIK kouluttaa vuosittain kymmeniä uusia lentolupakirjoja ja kelpuutuksia; moottorilento- ja purjelentolupakirjoja, yölento-, hinauslento- ja pilvilentokelpuutuksia. Lisäksi järjestetään jatkokoulutusta, esim. moottorilentäjille matkalennoista ulkomaille, purjelentäjille taitolento- ja matkalentokoulutusta.
Moottorilento- ja purjelentolupakirjojen teoriakurssit järjestetään talven aikana Otaniemessä. Moottorilentokurssilaiset lentävät koululentonsa Malmin lentoasemalta. Purjelennon opiskelijoille järjestetään pääsiäisen jälkeen intensiivileiri Räyskälässä, jossa kolmessa viikossa lennetään lupakirjan suorittamiseen tarvittavat lennot. Lentolupakirjan suorittamiseen saa merkittävästi alennusta kerhotöitä tekemällä.

Ekskursioita

Ekskursioita mielenkiintoisiin ilmailukohteisiin järjestetään pitkin vuotta. Kerholaiset ovat käyneet tutustumassa lentokonetehtaisiin, -korjaamoihin, lennonjohtoihin, museoihin ja ilmailunäytöksiin.

Saunailtoja

Talven mittaan järjestetään saunailtoja, joihin järjestetään ilmailullista ohjelmaa, kutsutaan mielenkiintoisia ilmailuesiintyjiä tai vietetään muuten vaan mukavaa aikaa yhdessä.

Kerhotöitä

Lentohinnoista saa alennusta tekemällä kerhotöitä tekemällä. Esimerkiksi moottorilentolupakirjan voi saada jopa 2000 euroa edullisemmin, jos tekee ensin kerhotöitä. Töitä voi tehdä esimerkiksi osallistumalla lentokoneiden huoltoihin tai kerhotapahtumien järjestelyyn, hinaamalla purjekoneita Räyskälässä tai vaikka ilmoittautumalla johonkin PIK-virkaan.

Lentokoneiden huoltoa

PIK huoltaa omat koneensa pääosin itse, vain isommat korjaukset ja viranomaisen määräämät työt ostetaan ulkopuoliselta. Jokaiselle koneelle on oma vastuullinen huoltajakaksikko, vanhempi ja nuorempi koneenhoitaja. Heidän lisäkseen kaikki kerholaiset voivat osallistua koneiden huoltoihin.
Moottorikoneiden huollot tapahtuvat Malmilla, jossa kerholla on koneen hallipaikan lisäksi oma huoltotila. Purjekoneiden huolloista pääosa tapahtuu talven aikana Räyskälässä, Otaniemessä ja PIKiläisten autotalleissa.

Lentoleirejä

Jo vuosikymmenten ajan PIKiläiset ovat suunnanneet joka kevät kahdeksi viikoksi Pohjois-Ruotsiin Kebnekaisenin aaltolentoleirille. Pääsiäisen tienoilla kymmenet purjelentäjät kokoontuvat Paittasjärven jäälle auratulle lentokentälle. Alueella esiintyvässä vuoristoaallossa saattaa purjekoneella päästä jopa yli 9 km korkeuteen.
Kebnen lisäksi on järjestetty leirejä Virossa ja kotimaisissa purjelentokeskuksissa.

Lentomatkailua

Moottorilentäjät järjestävät lähes joka vuosi lentomatkailutapahtuman, lentorallin. Parhaimmilaan on kolme kerhon konetta kiertänyt kymmenen pilotin voimin ympäri Viroa ja Etelä-Ruotsia. Välillä on kierretty yhdellä koneella Eurooppaa aina Välimeren rannalle asti. Myös yksittäiset kerholaiset ovat matkailleet kerhon koneilla, jopa Afrikassa asti.