The course is only available in Finnish.

Vuoden 2023 kurssi on alkanut.

Purjelento on mahtava tapa lentää. Purjelentokoneessa ei ole moottoria, vaan se hinataan taivaalle moottorilentokoneen tai vintturin avulla. Hinauksesta irroitetaan yleensä puolessa kilometrissä, jonka jälkeen etsitään nouseva ilmavirtaus eli termiikki. Noston löytäminen on paljon helpompaa kuin miltä kuulostaa – normaalina kesäpäivänä niitä on kaikkialla. Jokainen kumpupilvi on maasta noussut ilmakupla. Aivan aloittelijatkin oppivat nopeasti pysymään ilmassa parikin tuntia.

PIK on Suomen aktiivisimpia purjelentokouluttajia. PIKin perinteinen purjelentokurssi järjestetään Räyskälä-Säätiön koulutusorganisaatiossa. Purjelentokurssiin kuuluu teoria- ja lento-osuus ja kurssilla noudatetaan Traficomin hyväksymää koulutusohjelmaa (linkki alhaalla).

Teoriakurssi

Purjelentokurssin teoriaosuus suoritetaan kevään aikana. Teoriakurssiin kuuluu 22 opetuspäivää ja se kestää noin kaksi ja puoli kuukautta, kun luentoja on kahtena iltana viikossa. Vuonna 2023 teoriakurssi järjestetään luokkaopetuksena Otaniemessä. Kaikilla luennoilla on läsnäolopakko. Teoriakurssin hinta on 150 euroa opiskelijoille ja 290 euroa muille. Korvausoppitunnista veloitetaan 30 euroa. Kurssi on kaikille avoin, kerhon jäsenyyttä tai yhteyttä Aaltoon ei vaadita.

Koulutuksen hyväksytyn suorittamisen jälkeen oppilaalle kirjoitetaan koulutustodistus ja suositus Traficomin järjestämään teoriakokeeseen. Suositus teoriakokeeseen osallistumiseksi on voimassa 12 kuukautta.

Teoriakurssin aiheet ja aikataulu

Aloitustilaisuus järjestetään keskiviikkona 8.2.2023 klo 18.00 Kandidaattikeskuksen (Otakaari 1) salissa M134. Tilaan löytämistä helpottaa usefulaaltomap.fi ja tarvittaessa vahtimestari auttaa. Aloitustilaisuuteen voi tulla, vaikka ei olisi vielä varma kurssille osallistumisesta. Muiden oppituntien paikka voi vaihdella, ja osa tunneista järjestetään etäopetuksena Zoomin kautta. Kaikki luennot alkavat klo 18.00. Ohjelmaan tulee vielä muutoksia. Ajantasainen tieto kurssin WhatsApp-ryhmässä.

PäiväAihePaikka
ke 8.2.AloitustilaisuusM134
ti 14.2.Lentokoneen yleistuntemus,
lentorunko ja järjestelmät sekä hätävarusteet
M134
to 16.2.LentotoimintamenetelmätU121b
ti 21.2.LentotoimintamenetelmätU121b
to 23.2.SääoppiU121b
ti 28.2.SääoppiU121b
to 2.3.SuunnistusU121b
ti 7.3.SuunnistusU121b
to 9.3.Lentokoneen yleistuntemus,
lentorunko ja järjestelmät sekä hätävarusteet
U121b
ti 14.3.Suoritusarvot ja lennonsuunnitteluU121b
to 16.3.RadiopuhelinliikenneU121b
ti 21.3.RadiopuhelinliikenneU121b
to 23.3.LennonteoriaZoom
ti 28.3.Ihmisen suorituskykyU121b
to 30.3.LennonteoriaZoom
ti 4.4.Ilmailun säädöksetZoom
to 13.4.Lentokoneen yleistuntemus,
lentorunko ja järjestelmät sekä hätävarusteet
U121b
ti 18.4.Ilmailun säädöksetZoom
to 20.4.Ilmailun säädöksetZoom
ti 25.4.Ilmailun säädöksetU121b
to 27.4.VarapäiväTBD

Lento-osa

Kurssin lento-osa järjestetään kesällä Räyskälän lentokentällä Lopella. Lento-osaan kuuluu vähintään 15 tuntia lentoaikaa ja 45 lentoa. Mukaan on luettu kurssin loppupuolella lennettävät 2 tuntia yksinlentoa.

Lento-osa on järkevintä pyrkiä suorittamaan yhden kesän aikana. Lennot saa lennettyä leirimuotoisella intensiivikurssilla 2-3 viikossa. 

Vuoden 2023 purjelentokursseilla on käytössä Räyskälä-Säätiön kaksi koulukonetta sekä PIKin kaksi omaa koulukonetta.

PIKin kalustolla lennettävien kurssien ajankohdat ovat todennäköisesti

  • Kesä-heinäkuussa

Ajankohtaa sovitetaan opettajien ja oppilaiden aikataulujen mukaan. PIKin kalustolla koulutetaan ensisijaisesti PIKin omia jäseniä, mutta opettaja- ja oppilastilanteen mukaan pyritään löytämään kaikille Räyskälässä lentäville oppilaille sopiva aika ja opettaja. Liittyäksesi jäseneksi, katso lisätiedot ”Jäseneksi” -sivulta.

Räyskälä-Säätiön kalustolla lennettävien kurssin ajankohdat ovat:

  • Viikonloppukurssi 15.4.2023 alkaen
  • 5.-9.6. ja 19.-30.6.2023
  • 3.-7.7. ja 17.-28.7.2023

Kaikkiaan lento-osan suorittamiseen kuluu noin 15 kokonaan lentokentällä lentotoiminnan parissa vietettyä päivää. Suomen kesässä ajoittainen vesisade tai puiden latvoissa roikkuvat pilvet voivat myös osittain tai kokonaan estää lentopäivän syntymisen, mikä lisää lentokentällä vietettyjen päivien määrää. Mikäli kurssia ei ehdi suorittamaan leirin aikana, jatketaan tarvittaessa viikonloppuisin.

Lento-osan vaihtoehdot

Käymällä teoriakurssin saat teoriatodistuksen, joka kelpaa kaikille suomalaisille purjelentokouluttajille. Lento-osan voi myös suorittaa esim. Hyvinkään, Nummelan tai Kymin lentokentillä toimivissa kerhoissa. Lisätietoa saat teoriakurssin aloitustilaisuudessa! Autamme muille kentille halajavia löytämään sopivan lentokouluttajan.

Kustannukset

Lento-osalla noudatetaan Räyskälä-Säätiön hinnastoa, joka löytyy osoitteesta https://www.rayskala.fi/purjelentokurssi/. Kurssiin kuuluu minimissään 15 h lentoaikaa ja 45 lentoa. Valtaosa lento-osan kustannuksista aiheutuu lentokonehinauksista. Lentolupakirjan kokonaiskustannukset muodostuvat seuraavasti

  • Teoriakurssi 150 € opiskelijat, 290€ muut
  • Lento-osa 2700 €
  • Lääkärintarkastus 70-200 €
  • Lääkärintodistus 60120 €
  • Lupakirja 180 €
  • Viranomaisen teoriakokeet n. 200 €

Purjelentolupakirjan vaatimuksena on myös viranomaisen teoriakokeiden läpäisy. Teoriakoejärjestelyjen tiedot tarkkoine hintoineen ja löytyy viranomaisen omalta sivustolta: linkki.

Kurssin jälkeen

Kurssin suoritettuasi saat eurooppalaisen purjelentäjän lupakirjan SPL. Lupakirjan haltijana voit vuokrata lentokerhoista konekalustoa.

Kurssin jälkeen jatketaan harjoittelemista yksipaikkaisella koneella. Riittävästi harjoiteltuasi saat oikeuden lennättää matkustajia. Jatkokoulutusta on tarjolla matkalentoon, pilvilentoon ja taitolentoon. Aikaisimmillaan pääset harjoittelemaan lyhyitä matkalentoja jo kurssikesänä.

Eurooppalaisen lupakirjauudistuksen ansiosta purjelentäjän lupakirjan täydentäminen moottoripurjelento- (SPL+TMG) ja/tai moottorilentolupakirjaksi (LAPL(A)+SEP) on entistä kevyempää. LAPL(A):n päälle voi suorittaa täysverisen yksityislentäjän lupakirjan (PPL) ja tästä eteenpäin aina ammattilentäjäksi asti. Purjelento on kuitenkin niin antoisaa, että koukkuun jäätyäsi saatat himoita ainoastaan moottoritonta lentämistä.

Kurssimateriaaleja

Kurssimateriaali päivitetään alle.

Oppimateriaali

Lait, asetukset, määräykset

Edellisten vuosien materiaalit